Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски екс-касоразбивач и настоящ писател представя своя втора книга



07 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Савко Калата в затвора попадна на хора и стана писател. Няма рима, но е вярно. С една разлика - по-точно попаднал на следовател. Това се случва със Савко Калата, едно от лошите момчета от "татово време" в Бургас.

А следователят е настоящият депутат Тодор Батилов. Той е и един от героите в книгата на Савко Калата "Да оцелееш в ада", която бе представена при огромен интерес в Бургас. И в присъствието на следователя. 

Това е втората книга на бившия обитател на затвора. Първата - "Вълча изповед" привлече вниманието не само с разказаните истории, но и с колоритния си език. Че умее да пише доказва и "Да оцелееш в ада" - една преживяна история с живи герои, разказана в първо лице. 

Почти не се е наложила редакторска намеса, сподели издателят на книгата Румен Леонидов, който харесал ръкописа "от раз". И как иначе - уникалните случки и куриози от времето, което Калатa е прекарал в килиите в Пловдив и Пазарджик, са разказани на автентичен затворнически жаргон. И много увлекателно! Лесно ли е да се надбягваш със системата и да бъдеш различен? Това е един от въпросите, на които Савко отговаря откровено и по мъжки. 

Идеята да опише преживелиците си му дошла от историята на Маквикар. Съпругата му го подтиква и да покаже написаното. Писателският дебют се оказва успешен. И не само заради пикантериите и интелигентното чувство за хумор, което насища страниците още в първата книга на Савко Калата.

"Преди всички работеха, аз крадях. Сега  всички крадат, аз работя" - сподели авторът пред множеството, дошло да съпреживее втората му литературна премиера. А как е "работил" преди, се  видя и от  филма, който ексследователят показа.

Заснет със скрита камера, Савко виртуозно се справи със сваляне на гума от паркиран "Москвич".  Е, и това си е талант... "Ако не бях започнал да крада, сигурно щях да стана елитно ченге" - смее се  касоразбивач номер 1 в Бургас.

Точно от него Батилов научил, че "ченге" не е мръсна дума. В затвора се ражда особената връзка между Калата  и следователя. Интелект срещу интелект. С взаимно признаване и уважение. За да прерасне през годините в здраво приятелство. За всичко това се говори на Савковата вечер. И може да се прочете в биографичната му изповед.

Дали наистина свободата се оказва по-коварна от изпитанията в затвора? Днес Савко Калата се занимава с житейската проза - да изкарва хляба на семейството си с честен труд. Той си знае как успява в днешните, не по-малко "вълчи времена". 

Но прави страхотна ракия - от смокини, от дюли... Това му е бизнесът. И между другото - пише. Следващата му книга ще бъде документален роман и ще се казва "Кой създаде мафията в България".

И пак в първо лице ще ни разкаже защо е отказал на Иво Карамански да оглави местните му структури.



Прочетено: 8444 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Pepi Български секс магазин Бургаският кей Странджа, старите дървета Истанбул Флора Бургас 2009 полети и пристани 01 Underground строителство pepi Храбрая ворона
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development