Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски екс-касоразбивач и настоящ писател представя своя втора книга



07 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Савко Калата в затвора попадна на хора и стана писател. Няма рима, но е вярно. С една разлика - по-точно попаднал на следовател. Това се случва със Савко Калата, едно от лошите момчета от "татово време" в Бургас.

А следователят е настоящият депутат Тодор Батилов. Той е и един от героите в книгата на Савко Калата "Да оцелееш в ада", която бе представена при огромен интерес в Бургас. И в присъствието на следователя. 

Това е втората книга на бившия обитател на затвора. Първата - "Вълча изповед" привлече вниманието не само с разказаните истории, но и с колоритния си език. Че умее да пише доказва и "Да оцелееш в ада" - една преживяна история с живи герои, разказана в първо лице. 

Почти не се е наложила редакторска намеса, сподели издателят на книгата Румен Леонидов, който харесал ръкописа "от раз". И как иначе - уникалните случки и куриози от времето, което Калатa е прекарал в килиите в Пловдив и Пазарджик, са разказани на автентичен затворнически жаргон. И много увлекателно! Лесно ли е да се надбягваш със системата и да бъдеш различен? Това е един от въпросите, на които Савко отговаря откровено и по мъжки. 

Идеята да опише преживелиците си му дошла от историята на Маквикар. Съпругата му го подтиква и да покаже написаното. Писателският дебют се оказва успешен. И не само заради пикантериите и интелигентното чувство за хумор, което насища страниците още в първата книга на Савко Калата.

"Преди всички работеха, аз крадях. Сега  всички крадат, аз работя" - сподели авторът пред множеството, дошло да съпреживее втората му литературна премиера. А как е "работил" преди, се  видя и от  филма, който ексследователят показа.

Заснет със скрита камера, Савко виртуозно се справи със сваляне на гума от паркиран "Москвич".  Е, и това си е талант... "Ако не бях започнал да крада, сигурно щях да стана елитно ченге" - смее се  касоразбивач номер 1 в Бургас.

Точно от него Батилов научил, че "ченге" не е мръсна дума. В затвора се ражда особената връзка между Калата  и следователя. Интелект срещу интелект. С взаимно признаване и уважение. За да прерасне през годините в здраво приятелство. За всичко това се говори на Савковата вечер. И може да се прочете в биографичната му изповед.

Дали наистина свободата се оказва по-коварна от изпитанията в затвора? Днес Савко Калата се занимава с житейската проза - да изкарва хляба на семейството си с честен труд. Той си знае как успява в днешните, не по-малко "вълчи времена". 

Но прави страхотна ракия - от смокини, от дюли... Това му е бизнесът. И между другото - пише. Следващата му книга ще бъде документален роман и ще се казва "Кой създаде мафията в България".

И пак в първо лице ще ни разкаже защо е отказал на Иво Карамански да оглави местните му структури.



Прочетено: 8456 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пластири за отслабване Hoodia (Худия) Балчик витраж4 Созопол Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Пречиствател на въздух за стая с термометър Бургаският мост коледни песни водопадите край с .Стоилово.JPG Флора Бургас 2009 Морската градина в Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development